24. 06. 2024

Spectacolul Tinerii barbari la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu!

Marți, 25 iunie, ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Radu Stanca”, se va juca spectacolul Tinerii barbari, după un textul scris de Miklós Vecsei H. și având la bază improvizațiile echipei de creație. Reprezentația are loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Producția este inspirată din viața compozitorilor Bartók Béla și Kodály Zoltán și este regizată de Attila Vidnyánszky jr. Spectacolul este o coproducție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj și a Teatrului Cetate din Gyula, (Ungaria).

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru din lume, are loc anul acesta la Sibiu, în perioada 21 iunie – 30 iunie, tema ediției cu numărul 31 fiind PRIETENIE. FITS are 830 evenimente incluse în program și așteaptă peste 5000 de artiști din 82 de țări.

Spectacolul Tinerii barbari a fost prezent în numeroase festivaluri precum: cea de-a X-a ediție a Olimpiadei Teatrelor de la Budapesta, cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Madách Imre de la Budapesta, cea de-a XXXIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru de la București și cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Teatru Contemporan „dráMA” de la Odorheiu Secuiesc.

Aceste reprezentații au fost urmate de o serie de cronici pozitive, iar critici de teatru precum Irina Wolf și Irina Zlotea au poziționat spectacolul pe primul loc între producțiile prezentate la cea de-a 33-a ediție a Festivalului Național de Teatru:

Locul 1: (...) Ritm alert, extrem de multă energie, muzică Live, o porție serioasă de umor și satiră, compoziții actoricești seducătoare, o aglomerare de idei regizorale memorabile! Acestea sunt ingredientele prin care este prezentată cercetarea compozitorilor Béla Bartók și Zoltán Kodály asupra muzicii folclorice maghiare. în rolul lui Béla Bartók, Éva Imre realizează o creație remarcabilă, aproape nonverbală, cu o expresie facială și corporală plină de nuanțe.” – scria Irina Wolf.

„Prima producție care îmi apare în minte este Tinerii barbari, a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Aceasta rămâne una dintre cele mai remarcabile creații teatrale ale ultimilor ani, pe care nu o pot descrie altfel decât witty & sharp, bazat pe textul fluent al lui Miklós Vecsei H. și cu o metaforă vizuală de efect (decorul îi aparține lui Csaba Csiki, iar costumele sunt semnate de Zsuzsanna Cs. Kiss). Umor, haos, joacă, exagerare, variație muzicală și poezie se altoiesc cu expresivitatea Évei Imre și performanța întregii echipe (trupa teatrului, dansatorii și instrumentiștii profesioniști care dau consistență acestui micro-univers) într-un spectacol cu ritm nebun, de aproape trei ore.” – scria Irina Zlotea.

Din distribuția spectacolului Tinerii barbari fac parte actorii: Csilla Albert, Balázs Bodolai, Loránd Farkas, Zsolt Gedő, Éva Imre, Zsuzsa Tőtszegi, Ervin Szűcs, Lóránd Váta, precum și patru tineri dansatori: Katalin-Bíborka András, Ágnes Lakatos, Nimród-Károly Kacsó, Hunor Vincze-Pistuka.

La realizarea producției își dau concursul: Csaba Csíki (decorul), Zsuzsanna Cs. Kiss (costumele), Dávid Mester (muzica), István Berecz (coregrafia), Emőke Veres (asistent de regie).

Spectacolul este acompaniat de către ansamblul TOKOS: Csongor Attila Tókos, Albert Vajas, Gyula Bálint Szép, Kristóf Szakács, Zsombor Bálint.

Pentru interpretarea Barbarului B., Éva Imre a câștigat mai multe premii precum: premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal la cea de-a 44-a ediție a Premiilor Breslei Criticilor de Teatru din Ungaria, premiul „Őze Lajos” acordat de Consiliul artistic al Teatrului Cetate din Gyula. De asemenea, Uniunea Teatrală din România (UNITER) a nominalizat-o pe Éva Imre la categoria Cea mai bună actriță în rol principal. Mai târziu, a fost distins cu Premiul itinerant Bánffy Miklós, principalul premiu al Consiliului Artistic al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Biletele pentru spectacolul Tinerii barbari de la Sibiu pot fi achiziționate de pe site-ul entertix.ro.