2024. 07. 12

A budapesti Magyar Zene Házában zárja idei évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Július 13-án, szombaton és 14-én, vasárnap este 7 órától, a Fesztivál Akadémia Budapest meghívására a Magyar Zene Házában lesz látható az Ifjú barbárok című előadás ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal. A Kolozsvári Állami Magyar Színház ezzel a vendégszerepléssel zárja az idei, 2023/2024-es évadot.

Ebben az évadban több fesztiválmeghívásnak is eleget tett már az Ifjú barbárok című előadás: szerepelt a bukaresti 33. Országos Színházi Fesztiválon a székelyudvarhelyi dráMA kortárs színházi találkozón, és a Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztiválon, de az előző években is olyan rangos fesztiválokon szerepelt, mint a budapesti 10. Színházi Olimpia vagy a 9. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó.

„Még sok figyelemre méltó összetevője van az előadásnak, ezek közül az egyiknek talán kiemelten fontos szerep jut abban, hogy a néző katarzisélménnyel marad. Ez pedig nem más, mint az, hogy az Ifjú barbárok rengeteg pillanata önfeledt nevetésre ösztönöz, arra a fajta nevetésre, amit mostanában talán nem túl sűrűn vált ki színházi előadás a közönségből. Valahogy mintha kicsit feledésbe merülne, hogy a súlyos, elgondolkodtató tartalmak nem föltétlenül idegenítendőek el a felszabadító nevetéstől, ami a színház egyik ősi ereje.” – írta az előadásról Kiss Judit.

Imre Éva Barbár B. alakítását tavaly szeptemberben a Színházi Kritikusok Céhe a 44-ik alkalommal megrendezett díjátadóján a Legjobb női főszereplőnek járó díjjal jutalmazta.

Szintén ennek a szerepnek a megformálásáért a Román Színházi Szövetség (UNITER) is jelölte a Legjobb női főszereplő díjára, illetve a Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete Őze Lajos-díjjal tüntette ki a kiemelkedő színművészi teljesítményéért, Bartók Béla alakjának, személyiségének eredetien összetett megformálásáért. Később a Kolozsvári Állami Magyar Színház Művészeti Tanácsának fődíját, a Bánffy Miklós-vándordíját is kiérdemelte.

Az előadás főszerepeit Imre Éva és Szűcs Ervin alakítja, további szerepekben Albert Csilla, Bodolai Balázs, Farkas Loránd, Gedő Zsolt, Tőtszegi Zsuzsa és Váta Lóránd látható, valamint több ifjú néptáncos is közreműködik az előadásban: András Katalin-Bíborka, Lakatos Ágnes, Kacsó Nimród-Károly és Vincze-Pistuka Hunor / Ábrahám Dóra, Fodor-Kis Dalma, Hunyadi Ingrid, Sógor Kriszta, Szász Levente, Szőke Kálmán.

Az Ifjú barbárokat élőben kíséri a Tokos Zenekar: Tókos Csongor Attila, Vajas Albert, Szép Gyula Bálint, Szakács Kristóf, Bálint Zsombor.

Az előadás létrehozásában közreműködött továbbá: Csíki Csaba (díszlettervező), Cs. Kiss Zsuzsanna (jelmeztervező), Mester Dávid (zenei vezető), Berecz István (koreográfus), valamint Veres Emőke (rendezőasszisztens).

Az Ifjú barbárok budapesti szereplésére jegyek vásárolhatók a jegy.hu weboldalon.