07. 05. 2024

Neînțelegerea de Albert Camus, pe scena Teatrului Maghiar de Stat Cluj!

La conferința de presă organizată de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, creatorii spectacolului Neînțelegerea de Albert Camus au prezentat proiectul lor. Regizată de Mihai Măniuțiu, producția va avea premiera miercuri, 8 mai, ora 20.00, pe scena mare a Teatrului în format studio. La Teatrul Maghiar de Stat Cluj Mihai Măniuțiu a regizat mai multe spectacole de succes, cum ar fi: Tragica istorie a doctorului Faust după Marlowe (Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor și pentru cel mai bun actor în rol principal, acordat lui Zsolt Bogdán), Woyzeck de Georg Büchner (Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului). Neînțelegerea de Albert Camus este cea de a zecea montare a lui Mihai Măniuțiu la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Următoarele reprezentații sunt programate vineri, 10 mai, ora 20.00, și sâmbătă, 18 mai, ora 20.00, pe scena mare a Teatrului în format studio.

În cadrul conferinței de presă, regizorul a declarat că alegerea piesei a fost inspirată de pasiunea pentru Albert Camus, care a început încă din perioada studenției sale și a început cu Mitul lui Sisif: „În acest text, tragedia greacă este revitalizată în timpurile moderne, întrebarea fiind dacă e posibil sau nu, dacă e posibilă tragedia într-o lume care are ca fundament creștinismul. Asta a fost întrebarea lui, la care a și răspuns parțial, renașterea completă a tragediei nefiind cu putință atâta vreme cât fundamentele spirituale sunt creștine. În schimb, oroarea este posibilă în continuare, după cum vedem, și asta e actualitatea. Oroarea este la porțile noastre, peste tot. Nu vorbesc numai de Ucraina, sunt multe alte orori care stau să ne intre pe porți, pe porțile cetății, pe porțile caselor. Și el are continuu această neliniște a ororii care se apropie de umanitate, de omul acesta.”

Adrian Damian, scenograful producției, a declarat că s-a muncit mult pentru a găsi spațiul perfect, fiind pregătite mai multe variante de scenografie: „E mereu o mare bucurie să revin la Teatrul Maghiar din Cluj. Legat de acest proiect, a fost un spațiu destul de mult căutat. Cred că varianta pe care o veți vedea pe scenă este a șaptea sau a opta propunere prin care am trecut. Ceea ce m-a urmărit tot timpul a fost felul în care fiecare cameră vorbește despre spațiul întunecat, despre un spațiu din care lipsește soarele și obsesia mării. Și atunci, cumva, am încercat să creăm împreună un spațiu care să conțină atmosfera asta apăsătoare, atmosfera întunecată, atmosfera din care lipsește și soarele. Altfel, simt să menționez și că ceea ce veți vedea nu ar fi fost posibil fără eforturile extraordinare ale echipei de producție.”

La realizarea spectacolului au contribuit: Adrian Damian (decorul), Luiza Enescu (costumele), Mihai Dobre (muzica) Helga Dávid (asistent de regie), Dariana Pau (asistent decor).

Din distribuție fac parte actorii: Andrea Kali, Balázs Bodolai, Éva Imre, Enikő Györgyjakab, Andrea Vindis, Anikó Pethő și Lóránd Váta.

Biletele pentru premiera spectacolului Neînțelegerea din 8 mai, sunt deja epuizate. Biletele pentru următoarele reprezentații pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului (în zilele lucrătoare, între orele 10.00 și 14.00) și online pe huntheater.biletmaster.ro.