A színház igazgató-főrendezője: TOMPA GÁBOR
 
Romana
English
Français
 

 

Ercsei Zsolt
A vágy villamosa
Ercsei Zsolt
Vakok
Ercsei Zsolt
Hormon
Daniel Zholdak
Rosmersholm
Ercsei Zsolt
A kísérlet
Ercsei Zsolt
Légy jó mindhalálig
Kalucsni
Ercsei Zsolt
Homemade
Ercsei Zsolt
A mélyben
Ercsei Zsolt
Öregek könyve
Ercsei Zsolt
Pour Toujours
(Mindörökké)
Ercsei Zsolt
A pelikán
Ercsei Zsolt
A kétbalkezes varázsló
Ercsei Zsolt
Amerika
Ercsei Zsolt
Julius Caesar
Török Tihamér
Az árnyék
Design: Török Tihamér
Rekviem egy ügynökért
Design: Török Tihamér
A dzsungel könyve
Design: Török Tihamér
Hullámtörés
Török Tihamér
#hattyúdal
Török Tihamér
Az özvegy Karnyóné
és a két szeleburdiak
Török Tihamér
A vágy
Török Tihamér
Az öreg hölgy látogatása
Design: Török Tihamér
Aki elzárja az éjszakát
Design: Török Tihamér
Vidéki jegyesek
Simona Giura
Caravaggio Terminal
Design: Banga Szilárd
Sweeney Todd
Design: Banga Szilárd
Ivanovék karácsonya
Design: Banga Szilárd
Léda
Design: Banga Szilárd
Viktor,
avagy a gyermekuralom
Design: Banga Szilárd
Bolero
Design: Banga Szilárd
Őfelsége pincére voltam
Török Tihamér
Romok igaz menedék
Design: Mircea Cantor
Hedda Gabler
design: Török Tihamér
Übü király
Foto: Schild Tamás, plakátterv: Szentes Zágon
Megöltem az anyámat
Fotó, plakátterv: Biró István
Leonce és Léna
Plakátterv: Bianca Imelda Jeremias, Fotó: Biró István
Ványa bácsi
Suttogások és sikolyok
Plakátterv: Molnár István, Fotó: Biró István
Visszaszületés
Plakátarchívum
HÍREK Nyomtatás   << Vissza
       
 2014. 03. 15.   
Elhunyt Aureliu Manea rendező (1945. február 4. – 2014. március 13.)

Aureliu Manea rendező Bukarestben született, 1945. február 4-én, művészcsaládban (apja harsona-szólamvezető volt a bukaresti Operaház zenekarában), 1968-ban diplomázott a bukaresti „I. L. Caragiale“ Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a Radu Penciulescu és Mihai Dimiu által vezetett évfolyamon. Ugyanazon évben debütált a Nagyszebeni Nemzeti Színházban, Ibsen Rosmersholm c. drámájával. Az előadás megdöbbentő merészséggel nyúlt a darab szövegéhez, Maneát kezdettől fogva nemzedéke „szellemi vezetőjének” „látnoknak“ tekintették.

Aureliu Manea Rosmersholmja számomra az az előadás, amely ma a legradikálisabban újító látásmódot képviseli a színházi aktust illetően, a leghatározottabb manifesztum mindenféle megkötöttség ellen, amely a hagyományos színpadi valóságábrázolásból származik. Ez egy bálványromboló előadás, de egy olyan pap bálványrombolása aki új, jelentéssel teli igazságokat keres, nem a pojáca agresszív törés-zúzása. Ez a Luther-féle bálványrombolás, amely éppen a rehabilitációjára alapoz“ – jegyezte meg Lucian Pintilie rendező az előadásról írt beszámolójában.

Aureliu Manea rendezőként számos hazai színházban dolgozott: Temesvári Nemzeti Színház, Ploieşti-i Városi Színház, Kolozsvári Nemzeti Színház, Tordai Állami Színház, Karácsonkői Ifjúsági Színház stb. Emlékezetes előadásai közül megemlítjük Arnold Wesker Évszakok, Szophoklész Philoktétész, Racine Britannicus, Shakespeare Macbeth és Vízkereszt, Csehov Sirály, Caragiale Zűrzavaros éjszaka és Leonida naccsásúr, Theodor Mazilu Fejedelmi ünnepség és Balgák a holdfényben c. darabjait. Könyvei: Energiile spectacolului (Az előadás energiái – esszék a rendezés tudományáról), Spectacole imaginare (Elképzelt előadások – lehetséges Shakespeare-rendezésekről szóló írások), Texte regăsite (Megtalált szövegek – saját szövegeinek gyűjteménye). Aureliu Manea három saját darabját a Kolozsvári Nemzeti Színház vitte színpadra 2013-ban, Aureliu Manea trilógia címmel, Tompa Gábor rendezésében. Az előadás jelenleg is műsoron van.

Egy az előadás műsorfüzetében közölt interjúrészletben Tompa Gábor így beszél Aureliu Manearól: „Valahányszor újraolvasom szövegeit vagy kézbe veszem a Megtalált szövegeket, valósággal lenyűgöz a tehetsége, a zsenije. Ne féljünk a szavaktól, nevezzük nevükön a dolgokat: ő zseniális volt. (...) A darabjaira a maguk valóságában kell tekintenünk, mint valami fantasztikus látomásokra, amelyek valójában nem egyetlen tárgyról szólnak, hanem egy énről, de egy világról is. (...) Úgy kell tekintenünk őket, mint a próféták szövegeit. A prófétákat nem mindig értették meg a kortársaik. Ők Isten küldöttei voltak, és olykor megbotránkozást keltettek” (Nevezzük nevükön a dolgokat: Aureliu Manea zseniális volt – Aureliu Manea trilógia, Roxana Croitoru interjúja Tompa Gáborral, LiterNet.ro, 2013. szeptember).

Aureliu Manea 1992-ben UNITER-életműdíjat kapott, 1999-ben Ploieşti város és a Ploieşti-i Toma Caragiu Színház díszoklevélben részesítette a színházművészet előmozdításában tanúsított különleges érdemeiért.

1991-ben betegsége miatt visszavonult, 2014. március 13-án, csütörtökön az örökkévalóságba költözött.

Isten adjon neki békés nyugodalmat!


 
 
Str. E. Isac.  |  nr. 26-28  |  400023  |  Kolozsvár  |  Románia