A színház igazgató-főrendezője: TOMPA GÁBOR
 
Romana
English
Français
 

 

Ercsei Zsolt
A vágy villamosa
Ercsei Zsolt
Vakok
Ercsei Zsolt
Hormon
Daniel Zholdak
Rosmersholm
Ercsei Zsolt
A kísérlet
Ercsei Zsolt
Légy jó mindhalálig
Kalucsni
Ercsei Zsolt
Homemade
Ercsei Zsolt
A mélyben
Ercsei Zsolt
Öregek könyve
Ercsei Zsolt
Pour Toujours
(Mindörökké)
Ercsei Zsolt
A pelikán
Ercsei Zsolt
A kétbalkezes varázsló
Ercsei Zsolt
Amerika
Ercsei Zsolt
Julius Caesar
Török Tihamér
Az árnyék
Design: Török Tihamér
Rekviem egy ügynökért
Design: Török Tihamér
A dzsungel könyve
Design: Török Tihamér
Hullámtörés
Török Tihamér
#hattyúdal
Török Tihamér
Az özvegy Karnyóné
és a két szeleburdiak
Török Tihamér
A vágy
Török Tihamér
Az öreg hölgy látogatása
Design: Török Tihamér
Aki elzárja az éjszakát
Design: Török Tihamér
Vidéki jegyesek
Simona Giura
Caravaggio Terminal
Design: Banga Szilárd
Sweeney Todd
Design: Banga Szilárd
Ivanovék karácsonya
Design: Banga Szilárd
Léda
Design: Banga Szilárd
Viktor,
avagy a gyermekuralom
Design: Banga Szilárd
Bolero
Design: Banga Szilárd
Őfelsége pincére voltam
Török Tihamér
Romok igaz menedék
Design: Mircea Cantor
Hedda Gabler
design: Török Tihamér
Übü király
Foto: Schild Tamás, plakátterv: Szentes Zágon
Megöltem az anyámat
Fotó, plakátterv: Biró István
Leonce és Léna
Plakátterv: Bianca Imelda Jeremias, Fotó: Biró István
Ványa bácsi
Suttogások és sikolyok
Plakátterv: Molnár István, Fotó: Biró István
Visszaszületés
Plakátarchívum
HÍREK Nyomtatás   << Vissza
       
Biró István
Biró István
Biró István
Próbafotók
 2014. 03. 04.   
Léda – horvát dráma országos bemutatója a kolozsvári színházban

Robert Raponja rendezésében kerül sor a Léda című dráma nagytermi bemutatójára a Kolozsvári Állami Magyar Színházban szombaton, március 8-án este 8 órától.

A horvátországi Robert Raponja harmadszor rendez a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. 2008-ban Danilo Kiš műve alapján a Borisz Davidovics síremléke című produkciót vitte színre, 2011-ben pedig a horvát drámairodalom egyik legismertebb komédiáját, a Dundo Marojét. A Léda Miroslav Krleža horvát szerző Glembay családról szóló trilógiájának befejező darabja, az egyetlen, melyet alkotója szerelmi játéknak, majd később karneváli komédiának nevezett el. Krleža (1893-1981) író, költő, esszéista, a XX. századi horvát irodalom egyik legnagyobb alakja, akinek e trilógia hozta meg a rég várt drámaírói elismerést.

„A Léda az egyik legtöbbet játszott darab Horvátországban, fekete komédia, amely egy karneváli éjszakán történik” – állítja a rendező. „Ennek a komikus játéknak a ritmusa a szeretkezés előtti és a szeretkezés utáni jelenetekből épül fel, tele van érosszal, de az erotikát ellenpontozva, Krleža elmúláshoz és halálhoz fűződő sötét gondolataival is. A Léda világa nagyon provokatív: minden szereplő iskolázott, művelt, ám a darab arról is beszél, hogy a művészet a műkedvelésen túl nagy mértékben szól az üzletről is.” A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Robert Raponja arról is beszámolt, nagy kihívás számára a horvát klasszikusok más, ismeretlen közegben való vizsgálata, a kolozsvári társulattal közösen sikerült élővé, érdekessé és aktuálissá tenni a darab összetett világát.

A színpadon megjelenő dekadens, bohém hangulatot idézik a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem diákjai, akik a bemutató előtt és az előadás szünetében az előcsarnokban rajzokat, vázlatokat készítenek majd. A produkció nosztalgikus, húszas évekbeli atmoszféráját megteremtő élő zenét pedig a kolozsvári Jazzybirds együttes játssza (Szép András – zongora, Antal Attila – nagybőgő, Csergő Domokos – dobok, Réman Zoltán – szaxofon).

Az előadás létrehozásában közreműködött Robert Raponja állandó munkatársa, Massimo Brajković zeneszerző, Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező, valamint Visky András dramaturg. A színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi, a rendező asszisztenseként Molnár Róbert vett részt az előadás megvalósításában.

A Léda főbb szerepeit Szűcs Ervin, Györgyjakab Enikő, Hatházi András, Bogdán Zsolt, Kató Emőke játsszák, további szerepekben Orbán Attila, Csutak Réka, Vindis Andrea, Varga Csilla, Kántor Melinda, Sigmond Rita, Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Fogarasi Alpár látható.

A nagytermi produkció a bemutatót követően március 12-én, szerdán, valamint március 21-én, pénteken este 8-órától lesz ismét műsoron. Áprilistól az előadás kezdési időpontja este 7 órára módosul.

Az előadásra jegyek már vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon. A produkciót 15 éven felüli nézőinknek ajánljuk.


 
 
Str. E. Isac.  |  nr. 26-28  |  400023  |  Kolozsvár  |  Románia