A színház igazgató-főrendezője: TOMPA GÁBOR
 
Romana
English
Français
 

 

Ercsei Zsolt
A vágy villamosa
Ercsei Zsolt
Vakok
Ercsei Zsolt
Hormon
Daniel Zholdak
Rosmersholm
Ercsei Zsolt
A kísérlet
Ercsei Zsolt
Légy jó mindhalálig
Kalucsni
Ercsei Zsolt
Homemade
Ercsei Zsolt
A mélyben
Ercsei Zsolt
Öregek könyve
Ercsei Zsolt
Pour Toujours
(Mindörökké)
Ercsei Zsolt
A pelikán
Ercsei Zsolt
A kétbalkezes varázsló
Ercsei Zsolt
Amerika
Ercsei Zsolt
Julius Caesar
Török Tihamér
Az árnyék
Design: Török Tihamér
Rekviem egy ügynökért
Design: Török Tihamér
A dzsungel könyve
Design: Török Tihamér
Hullámtörés
Török Tihamér
#hattyúdal
Török Tihamér
Az özvegy Karnyóné
és a két szeleburdiak
Török Tihamér
A vágy
Török Tihamér
Az öreg hölgy látogatása
Design: Török Tihamér
Aki elzárja az éjszakát
Design: Török Tihamér
Vidéki jegyesek
Simona Giura
Caravaggio Terminal
Design: Banga Szilárd
Sweeney Todd
Design: Banga Szilárd
Ivanovék karácsonya
Design: Banga Szilárd
Léda
Design: Banga Szilárd
Viktor,
avagy a gyermekuralom
Design: Banga Szilárd
Bolero
Design: Banga Szilárd
Őfelsége pincére voltam
Török Tihamér
Romok igaz menedék
Design: Mircea Cantor
Hedda Gabler
design: Török Tihamér
Übü király
Foto: Schild Tamás, plakátterv: Szentes Zágon
Megöltem az anyámat
Fotó, plakátterv: Biró István
Leonce és Léna
Plakátterv: Bianca Imelda Jeremias, Fotó: Biró István
Ványa bácsi
Suttogások és sikolyok
Plakátterv: Molnár István, Fotó: Biró István
Visszaszületés
Plakátarchívum
HÍREK Nyomtatás   << Vissza
       
 2013. 10. 31.   
Social Error – Az utolsó ember Kolozsváron

November 3-án, vasárnap és november 4-én, hétfőn este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében a Szputnyik Hajózási Társaság és a Kolozsvári Állami Magyar Színház koprodukciójában létrehozott Social Error című előadásra kerül sor.

A Social Error című előadást Bodó Viktor rendezte az Európai Színházi Unió felkérésére, melynek társult tagja a Szputnyik Hajózási Társaság is.

A nemzetközi projektben a Szputnyik Hajózási Társaság mellett hat színház vesz részt öt európai országból: Schauspielhaus Graz (Ausztria), Staatstheater Mainz (Németország), Centraltheater Leipzig (Németország), Nemzeti Színház, Budapest (Magyarország), Kolozsvári Állami Magyar Színház (Románia) és Fondazione Teatro Due (Olaszország). Az előadás próbafolyamata Budapesten zajlott, a bemutatóra 2013. január 19-én került sor a grazi Schauspielhausban.

A projekt kiindulópontja egy kérdés: miért nem tud az ember olyan társadalmi formát létrehozni, amelyben a többség boldogan tudna élni? A kérdésfelvetés már önmagában azt sejteti, hogy ez – az alkotók szerint – nem sikerült. Vagyis egy nagyon erős határozott kijelentés a világról.

Az előadás formailag egy „társadalmi túlélő-show” amely egyszerre használja fel egy valóságshow, társasjáték, egy szociálpszichológiai kísérlet elemeit. Forgatókönyve tulajdonképpen akciósorrendeket és játékszabályokat tartalmaz, az előadás ötven százaléka improvizáció kötött játékszabályokkal és meghatározott idővel, a másik ötven százaléka pontosan rögzített, bepróbált kész jelenet. Mindegyik olyan egyszerű játékszabályok alapján játszott játék, adott esetben színészgyakorlat, amely színházi gesztusnyelven rímel egy-egy társadalmi formára, problémára, jelenségre. Vagy nem. Azt a néző dönti el, hogy mit lát bele.

Bodó Viktor rendező az előadás köré fikciós történetet talált ki. A játékosokat többfordulós casting során választották ki ebbe a társadalmi túlélő show-ba, ahol a tét, hogy ki nyeri meg a játékot, ki kapja meg az „Utolsó ember Grazban / Mainzban / Lipcsében / Pármában / Kolozsváron / Budapesten” rangot és ezáltal ki kerül be a Nagy Játékba?

A játékot egy showman vezeti és kommentálja végig, ő a Nagy Testvér, aki a feladatok teljesítése után a pontot osztja, vagy éppen a nézőket szavaztatja meg, hiszen az ő szimpátiájuk is számít. A játék alapcsapata a Szputnyik Hajózási Táraság tíz magyar játékosából áll, hozzájuk csatlakoznak a partnerszínházak helyi beszálló játékosai, vagy bevándorlók, akik jelentős hátránnyal indulnak, és a későbbiekben sem lesz jobb a helyzetük. Vagy ki tudja?

Minden partnerszínházban három-négy napot próbálnak, ezalatt adaptálják az előadás bizonyos pontjait a helyi viszonyokra és a játékba beszálló helyi színészekre. Minden helyszín új bemutató, minden helyszín kicsit új előadást ígér.

A Kolozsváron tartott két előadásban a Szputnyik Hajózási Társaság csapatában Kurta Niké, Király Dániel, Kárpáti Pál, Szabó Zoltán, Pető Kata, Jankovics Péter, Koblicska Lőte, Hajduk Károly látható.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatából Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Buzási András, Farkas Loránd, Imre Éva, Sigmond Rita és Viola Gábor vesz részt az előadásban.

A Social Error című előadás létrehozásában Bodó Viktor rendező Róbert Júlia, Turai Tamás és Veress Anna dramaturgokkal, Balázs Juli díszlet- és jelmeztervezővel, Bányai Tamás fénytervezővel, Keresztes Gábor hangtechnikus-zeneszerzővel, Juhász András és Karcis Gábor média-designerekkel, Bálint Dániel operatőrrel, Nagy Gergő grafikus-tervezővel, Pass Andrea rendezőasszisztenssel, Szabados Luca jelmezasszisztenssel, Rick Zsófi sajtóssal, Balogh Zsolt technikai egyeztetővel, Tóth Péter ügyvezetővel, valamint Ságodi Ildikó produkciós vezetővel működött együtt.


 
 
Str. E. Isac.  |  nr. 26-28  |  400023  |  Kolozsvár  |  Románia