A színház igazgató-főrendezője: TOMPA GÁBOR
 
Romana
English
Français
 

 

Ercsei Zsolt
A vágy villamosa
Ercsei Zsolt
Vakok
Ercsei Zsolt
Hormon
Daniel Zholdak
Rosmersholm
Ercsei Zsolt
A kísérlet
Ercsei Zsolt
Légy jó mindhalálig
Kalucsni
Ercsei Zsolt
Homemade
Ercsei Zsolt
A mélyben
Ercsei Zsolt
Öregek könyve
Ercsei Zsolt
Pour Toujours
(Mindörökké)
Ercsei Zsolt
A pelikán
Ercsei Zsolt
A kétbalkezes varázsló
Ercsei Zsolt
Amerika
Ercsei Zsolt
Julius Caesar
Török Tihamér
Az árnyék
Design: Török Tihamér
Rekviem egy ügynökért
Design: Török Tihamér
A dzsungel könyve
Design: Török Tihamér
Hullámtörés
Török Tihamér
#hattyúdal
Török Tihamér
Az özvegy Karnyóné
és a két szeleburdiak
Török Tihamér
A vágy
Török Tihamér
Az öreg hölgy látogatása
Design: Török Tihamér
Aki elzárja az éjszakát
Design: Török Tihamér
Vidéki jegyesek
Simona Giura
Caravaggio Terminal
Design: Banga Szilárd
Sweeney Todd
Design: Banga Szilárd
Ivanovék karácsonya
Design: Banga Szilárd
Léda
Design: Banga Szilárd
Viktor,
avagy a gyermekuralom
Design: Banga Szilárd
Bolero
Design: Banga Szilárd
Őfelsége pincére voltam
Török Tihamér
Romok igaz menedék
Design: Mircea Cantor
Hedda Gabler
design: Török Tihamér
Übü király
Foto: Schild Tamás, plakátterv: Szentes Zágon
Megöltem az anyámat
Fotó, plakátterv: Biró István
Leonce és Léna
Plakátterv: Bianca Imelda Jeremias, Fotó: Biró István
Ványa bácsi
Suttogások és sikolyok
Plakátterv: Molnár István, Fotó: Biró István
Visszaszületés
Plakátarchívum
HÍREK Nyomtatás   << Vissza
       
 2013. 10. 28.   
A Kolozsvári Állami Magyar Színház az Országos Színházi Fesztiválon

A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Tompa Gábor által rendezett Leonida Gem Session, Caragiale nyomán szabadesésben című előadással vesz részt az Országos Színházi Fesztiválon.

A Leonida Gem Sessiont a fesztivál Caragiale, inevitabilul (Caragiale, a megkerülhetetlen) szekciójában kétszer játssza a kolozsvári társulat, október 29-én, kedden 17.00 és 21.00 órától, a Bulandra Színház Toma Caragiu termében.

A Leonida Gem Sessionről, Visky András, az előadás dramaturgja így vélekedik: „Caragiale <<aktualitásának>> kérdését vetettük fel: melyek lennének azok a társadalmi folyamatok, amelyekre most ő – hogy úgy fogalmazzak – kényelmetlen kérdéseivel reflektálna. Ha Caragialét olvasva jól érezzük magunkat, és gyermekien kacagunk, egészen biztos, hogy olvasatunk helytelen. Ha szerencsénk van, magunkra ismerünk drámáiban. Mi ezt a szerencsét kerestük, és arra gondoltunk, hogy Caragiale, akit a nyolcvanas években betiltottak, de aki most ismét visszatért közénk, megdöbbenéssel konstatálja, hogy nem tudunk nyíltan beszélni egy olyan hagyatékról, melyhez egzisztenciálisan mindannyian kötődünk. Az egykori román titkosszolgálat és a besúgok bizonyos dokumentumait felhasználva – melyek például a Nicu Steinhardt în dosarele Securităţii (Nicu Steinhardt a Securitate dossziéjiban) vagy  Cenzura în teatru. Documente, 1948-1989 (Cenzúra a színházban. Dokumentumok, 1948-1989) kötetekben jelentek meg – olyan dramaturgiát hoztunk létre, aminek köszönhetően a Leonida naccsás úr és a reakció című farce aktualitása szembeötlő. Van egy forradalmunk, az 1989-es, amelytől félünk, és amelyet nem fejezünk be, így tehát egy rémálom marad. A mi színpadi változatunkban Caragiale teljes szövegének felhasználása melett eljátsszuk a néző által látott előadás besúgását, feljelentését is.”

Az előadásban Hatházi András, Bogdán Zsolt, Bács Miklós, Viola Gábor, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Laczkó Vass Róbert és Panek Kati látható. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Carmencita Brojboiu, dramaturg Visky András, a zenét Vasile Șirli szerezte, míg a színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi.

Az előadásokat követően, kedden 22.30-tól a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeiből álló Loose Neckties Society zenekar ingyenes koncertet tart a Le Theatre étteremben. Az eseményre a FNT Éjszakák keretében kerül sor.

A 23. Országos Színházi Fesztiválra október 25. és november 3. között kerül sor Bukarestben. A fesztivál főszervezője a Román Színházi Szövetség (UNITER), a fesztiválon bemutatott előadásokat Alice Georgescu, a fesztivál művészeti igazgatója válogatta. A közönség huszonkét előadást láthat, melyek a 2012-2013-as évadban kerültek bemutatásra az ország különböző színházaiban.


 
 
Str. E. Isac.  |  nr. 26-28  |  400023  |  Kolozsvár  |  Románia