A színház igazgató-főrendezője: TOMPA GÁBOR
 
Romana
English
Français
 

 

Ercsei Zsolt
A vágy villamosa
Ercsei Zsolt
Vakok
Ercsei Zsolt
Hormon
Daniel Zholdak
Rosmersholm
Ercsei Zsolt
A kísérlet
Ercsei Zsolt
Légy jó mindhalálig
Kalucsni
Ercsei Zsolt
Homemade
Ercsei Zsolt
A mélyben
Ercsei Zsolt
Öregek könyve
Ercsei Zsolt
Pour Toujours
(Mindörökké)
Ercsei Zsolt
A pelikán
Ercsei Zsolt
A kétbalkezes varázsló
Ercsei Zsolt
Amerika
Ercsei Zsolt
Julius Caesar
Török Tihamér
Az árnyék
Design: Török Tihamér
Rekviem egy ügynökért
Design: Török Tihamér
A dzsungel könyve
Design: Török Tihamér
Hullámtörés
Török Tihamér
#hattyúdal
Török Tihamér
Az özvegy Karnyóné
és a két szeleburdiak
Török Tihamér
A vágy
Török Tihamér
Az öreg hölgy látogatása
Design: Török Tihamér
Aki elzárja az éjszakát
Design: Török Tihamér
Vidéki jegyesek
Simona Giura
Caravaggio Terminal
Design: Banga Szilárd
Sweeney Todd
Design: Banga Szilárd
Ivanovék karácsonya
Design: Banga Szilárd
Léda
Design: Banga Szilárd
Viktor,
avagy a gyermekuralom
Design: Banga Szilárd
Bolero
Design: Banga Szilárd
Őfelsége pincére voltam
Török Tihamér
Romok igaz menedék
Design: Mircea Cantor
Hedda Gabler
design: Török Tihamér
Übü király
Foto: Schild Tamás, plakátterv: Szentes Zágon
Megöltem az anyámat
Fotó, plakátterv: Biró István
Leonce és Léna
Plakátterv: Bianca Imelda Jeremias, Fotó: Biró István
Ványa bácsi
Suttogások és sikolyok
Plakátterv: Molnár István, Fotó: Biró István
Visszaszületés
Plakátarchívum
HÍREK Nyomtatás   << Vissza
       
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
Fotó: Biró István
 2015. 01. 06.   
A provincializmus anatómiája: Az öreg hölgy látogatása

Új előadással indítjuk az új évet: január 7-én este 7 órától Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabját mutatják be Tompa Gábor rendezésében a nagyteremben.

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Tompa Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a  szerdai bemutató egy sajátos, „work in progress” jellegű előadás lesz. Objektív okokból ugyanis az utolsó pillanatban szerepcserére került sor: Alfred Ill szerepét Orbán Attila vette át, míg az eredetileg általa játszott tanárét Viola Gábor alakítja majd.

Dürrenmatt darabja közkedvelt a világ színpadain, a kolozsvári premierrel szinte egy időben (január végén) például a németországi Bochumban is bemutatják. (Az ottani színház éppen most lett tagja az Európai Színházak Uniójának, Tompa Gábor egy esetleges előadáscserét sem tart kizártnak.) Tragikus komédia, bosszútörténet, a korrupt kisvárosi közösség látlelete, a provincializmus anatómiája – kulcsszavakban összefoglalva.

Bodor Johanna koreográfus elmondta, prekoncepciók nélkül jött Kolozsvárra, a próbafolyamat első tíz napjában csak figyelt, várt. A mozdulatok kidolgozását csak akkor kezdte el, mikor már ráhangolódott az előadás közegére, zenéjére, terére. Reményét fejezte ki, hogy sikerült megtalálnia a megfelelő mozgásrendszert, stílust.

Carmencita Brojboiu jelmezei gyakorlatilag turkálós ruhák – a darab színhelyének, Güllen városkájának közössége egyfajta „second hand társadalom”, mondta Brojboiu, ez a konkrét világ érdekes kontrasztban áll Helmut Stürmer metaforikus díszletével. A jelmeztervező gyakorlatilag a „sarki turkáló” és a színpad között ingázva dolgozott, a színészek számára mérések nélkül, „szemre” választotta ki a ruhadarabokat.

Vasile Șirli zeneszerző dallamok, zajok, zenei gondolatok sajátos keverékeként jellemezte az előadás hanganyagát, ezekből „kötötte” meg azt a hangszövetet, melyben benne van a szöveg cinizmusa és csípős kritikája, ugyanakkor saját nosztalgiája is, hiszen számára Dürrenmatt a fiatalságával, a hatvanas évek nyugati szellemével kapcsolódik össze.

Visky András, az előadás dramaturgja kiemelte, hogy az előadás szerint a gülleniek szegénysége nem anyagi természetű, ahogy saját társadalmunk szegénysége sem az (főként a Föld más régióihoz képest). Ennek a közösségnek a szegénysége: a szolidaritás akkut hiánya.

Az előadás főszerepét Stief Magda játssza, további szerepekben néhány kivétellel a teljes kolozsvári társulat látható lesz: Biró József, Kántor Melinda, Farkas Loránd, Sigmond Rita, Dimény Áron, Fogarasi Alpár, Balla Szabolcs, Marosán Csaba, Orbán Attila, Kicsid Gizella, Bodolai Balázs, Imre Éva, Bogdán Zsolt, Szűcs Ervin, Váta Loránd, Viola Gábor, Keresztes Sándor, Molnár Levente, Laczkó Vass Róbert, Buzási András, Sinkó Ferenc, Csutak Réka, Laczó Júlia, Dimény Áron, Vatány Zsolt, Albert Csilla és Vindis Andrea.

A nagytermi előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, naponta 10-13 és 16.30-18.30 között (tel.: 0264-593468), valamint a www.biletmaster.ro oldalon. A következő előadásra január 10-én, szombaton este 7 órától kerül sor.

 
 
Str. E. Isac.  |  nr. 26-28  |  400023  |  Kolozsvár  |  Románia